Echipament de ski

Imbracamintea de ski

Este foarte important ca pe parcursul zilei de ski sa ramaneti calzi si uscati, o experienta contrara nefiind tocmai placuta.
 PRIMUL STRAT ( Base Layer) Este stratul de baza care are contact cu pielea si are rolul de a o mentine uscata si calda in acelasi timp, pricipala lui proprietate fiind respirabilitatea. Poate fi format din bluza si pantaloni sau numai bluza care se muleaza foarte bine pe suprafata corpului. Materialul din care este conceput acest tip de imbracaminte este de obicei unul sintetic care elimina in straturile superioare transpiratia si se usuca foarte repede datorita caldurii corpului. Bumbacul se umezeste repede si se usuca greu sporind astfel senzatia de frig si neasigurand suficienta protectie. SOSETE Recomandam sosete speciale pentru ski, special gandite si concepute pentru acest gen de activitate. Ele protejeaza piciorul in interiorul claparului de frig si previn aparitia bataturilor prin prezenta zonelor de material dublat si a zonelor mai elastice de la nivelul labei piciorului, gleznei si gambei, care fixeaza ciorapul pe picior. Folosirea uneia sau mai multor perechi de ciorapi obisnuiti nu este recomandata, frigul si bataturile putand strica ziua de ski sau chiar intreaga saptamana.
AL DOILEA STRAT (SECOND LAYER) Este stratul care asigura confortul termic. Tricouri cu maneca lunga, bluze din polartec, veste pentru ski pot reprezenta solutii optime pentru acest al doilea strat in zilele figuroase. De asemenea in zilele calduroase se poate skia doar cu aceste bluze. Materialele din care sunt confectionate trebuie sa incalzeasca foarte bine corpul, sa prezinte o buna respirabilitate si sa asigure confortul miscarii. Multe dintre ele au fermoar pe toata lungimea sau numai in zona gatului si pieptului. Trebuie avut grija ca acestea din urma sa nu jeneze gatul.
 STRATUL EXTERIOR (THIRD LAYER) Este format din geaca si pantaloni de ski. Principalele calitati pe care trebuie sa le aiba acestea sunt impermeabilitatea, respirabilitatea si protectia contra vantului. Pe costumele de ski de calitate aceste calitati sunt evidentiate prin cifre. Un costum de ski cu un raport impermeabilitate / respirabilitate intre 5000 si 8000 este un costum mediu spre bun. Raportul impermeabilitate / respirabilitate poate pleca de la 2000 – 3000 la costumele pentru copii si poate ajunge la 20000 – 25000 pentru costumele performante. Pretul lor variaza in functie de acest raport si de firma care le produce. Fermoarele trebuie sa fie de calitate iar numarul buzunarelor sufficient pentru a acoperi nevoile personale. Nu trebuie uitat de buzunarul pentru skipass care ar trebui sa fie prezent pe maneca dreapta a gecii. Geaca si pantalonii trebuie sa aiba pe interior in partea de jos acel matrial de protectie prevazut cu elastic care impiedica intrarea zapezii pe sub geaca sau in clapari. Ele trebuie sa fie suficient de mari pentru a putea acoperi celelalte straturi de haine dar nu trebuie sa incomodeze miscarea.
MANUSILE Merita sa investiti intr-o pereche de manusi bune. Un skior cu mainile reci nu este un skior fericit. Manusile cu un singur deget sunt mai calduroase decat cele cu degete. De asemenea ele trebuie sa asigure protectie impotriva apei si o buna respirabilitate.
CAGULA In zilele geroase sau cu viscol o cagula ne poate salva ziua. Ea asigura protectie impotriva vantului si a frigului. Sunt doua modele de cagule: unul intreg ce acopera tot capul avand taietura doar in dreptul ochilor sau unul mai mic ce asigura protectie pentru nas , gat si gura.
CACIULA Putem pierde pana 40% din caldura corpului la nivelul capului, astfel incat o caciula calduroasa poate face diferenta. Este necesar sa aveti cel putin una pentru a o purta in afara orelor de ski.

Echipament de ski

Nu este nevoie sa aveti echipamentul propriu cand mergeti intr-o actiune organizata de noi. Acesta poate fi inchiriat cu ajutorul nostru inainte de sosirea in locatia respectiva si il veti avea la dispozitie in prima zi de ski.
Daca aveti echipament propriu va rugam sa tineti cont de urmatoarele informatii.
SKIURI
Skiurile trebuie sa fie model Carve (mai inguste la mijloc si mai late varf si coada). Skiurile se aleg in functie de nivelul celui care le foloseste, de inaltimea acestuia si de locul unde vor fi folosite (partie, in afara partiei. parcuri…).
Un skiu mai mic este mai usor de manevrat, astfel incat pentru un skior incepator este recomandat ca inaltimea lor, cand sunt asezate cu coada pe sol, sa fie cel mult pana la inaltimea barbiei. Cand cumparati un skiu cumparati-l pentru momentul in care il cumparati, nu pentru viitor, pentru inaltimea si abilitatile voastre de atunci si nu pentru ceea ce veti fi intr-o buna zi.
Legaturile sunt elementele ce fac legatura dintre tine, clapar si skiu. Legaturile ce fixeaza claparii trebuie sa fie functionale si sa poata fi reglate in functie de marimea claparilor cu care veti skia. Verificati acest lucru mai ales atunci cand imprumutati skiurile sau claparii. Nu reglati niciodata singur legaturile. Ele trebuiesc fixate in functie de nivelul cunostintelor si de greutatea fiecaruia. Un profesionist poate face lucrul acesta pentru voi si veti fi mai in siguranta.
CLAPARI
Claparii sunt foarte importanti pentru ca in ei veti petrece cea mai mare parte a zilei cand sunteti la ski. Un clapar incomod sau gresit ales va poate da mari batai de cap.
Claparii trebuie sa corespunda dimensiunii piciorului din momentul in care ii cumparati. Ei nu trebuie sa fie mai mari pentru a putea fixa piciorul in interior si a ne feri de accidente. In momentul in care ii probati este indicat sa aveti pe picior soseta de ski si nu una mai subtire sau mai multe perechi.
Claparii prin constructia lor sunt rigizi, nu ii comparati cu niste papuci de casa in momentul in care ii incaltati pentru prima oara.
Claparii incepatorilor au sisteme de inchidere cu una, doua sau trei clape, fiind mai moi si mai comozi decat cei folositi de experti. Claparii skiorilor mai experimentati sunt mai rigizi si se inchid in mai multe puncte fixand piciorul mai bine.
Este recomandat sa incerci mai multe perechi pentru a o putea gasi pe cea potrivita pentru tine si mai ales este recomandat sa ceri sfatul unui specialist.
 BETE
Betele reprezinta un punct suplimentar de sprijin putand ajuta la pastrarea echilibrului si pot ajuta la deplasare. Ele sunt obligatorii pentru toti si trebuie sa intre in componenta echipamentului fiecaruia. Pe parcursul zilelor de ski pot aparea exercitii care se vor face fara bete.
Inaltime betelor trebuie corelata cu inaltimea noastra, asfel incat, incaltati cu claparii, intoarcem batul cu varful in sus si im asezam cu mansonul pe sol in dreptul claparului. Mana va prinde batul in asa fel incat sa fie asezata exact sub rozeta . Daca unghiul format de antebrat cu brat este de 90° atunci batul este bun.

UN RAU NECESAR

Echipament de protectie

OCHELARII DE SKI: Imaginativa ca va conduceti masina cu 70 km/h fara parbriz. Cam asa va puteti simti cand skiati fara ochelari. In zilele cu zapada, viscol sau ceata ei va ajuta sa puteti vedea. De asemenea va pot proteja fata si ochii de lovituri (bete, crengi)
CASCA: Castile sunt obligatorii. Fiind un sport ce presupune alunecare, viteza casca asigura o mare parte din protectia necesara in timpul caderilor. Castile specifice altor sporturi nu sunt admise. Casca trebuie sa aibe marimea potrivita, sa fie fixa pe cap dar sa nu deranjeze. Sunt foarte multe modele ce au reglaje care asigura o mai buna fixare pe cap dar si posibilitatea folosirii timp mai indelungat (pentru copii). In momentul cumpararii ea ar trebui probata si cu ochelarii pentru a fi sigur ca se potrivesc (sunt modele de ochelari mai lati care nu se pot purta cu anumite tipuri de casca).
PROTECTIE PENTRU SPATE: Celor care aluneca mai tare, celor care se dau si in afara partiei sau celor care se dau in parcuri le recomandam pe langa cele de mai sus si o protectie pentru spate. Cu ajutorul ei putem reduce riscurile accidentelor la spate, ea dispersand in momentul impactului forta generata de cadere. Protectia pentru spate trebuie sa fie corespunzatoare ca si marime, cele mari neputandu-se fixa bine pe corpul celui care skiaza.

De unde cumparam?

Posibilitatile pentru achizitionarea imbracamintei de ski sunt extrem de numeroase, de la magazinele de profil din fiecare oras, la cele online si pana la magazinele din statiunile de ski. Varietatea si calitatea produselor poate insa depinde de locatia magazinelor, de obicei cele din statiunile de ski, cele online pot avea o gama mai mare de produse decat cele din zonele mai indepartate de munte (si aici vorbm mai ales de cele romanesti).

Daca in cazul imbracamintei situatia este clara, trebuie cumparata, in cazul echipamentului de ski se poate pune intrebarea: „Sa cumpar sau sa inchirriez?” Inchirierea echipamentului poate fi o optiune clara in situatia in care cel propriu ar risca sa se odihneasca 51 de saptamani / an in garaj.

Daca totusi esti mai pasionat de atat poti incerca in unul din magazinele in care si noi ne mai aruncam din cand in cand cate un ochi:

Cele de mai sus sunt niste date orientative pentru capitolul echipament de ski, care cu siguranta pot fi utile celor care fac primii pasi in aceasta directie.  Daca ti l-ai achizitionat, iar acum vrei sa faci primii pasi sau vrei sa iti perfectionezi stilul poti alege una dintre actiunile noastre https://smileysportclub.ro/tabere-de-ski/