“Cresterea standardului de sanatate al populatiei se realizeaza in primul rand, prin alimentatie rationala, activitate desfasurata in conditii igienice, odihna corespunzatoare activitatii depuse. In aceeasi masura trebuie urmarit aspectul curativ al promovarii sanatatii.

Printre masurile de prevenire pe un loc important se situeaza utilizarea factorilor naturali – apa, aerul, soarele si miscarea – in vederea fortificarii rezistentei organismului fata de schimbarile climatice si imbolnaviri, proces cunoscut si sub numele de CALIRE…..

Actiunea benefica a aerului curat, a soarelui si a apei asociata cu eforturi fizice riguros dozate…sau practicarea unor sporturi adecvate, atat in cadrul unor activitati zilnice, cat si in cadrul celor ocazionale va imbina armonios si va amplifica efectele tonifiante ale naturii. de fapt toate aceste influente binefacatoare ale factorilor naturali si ale miscarii sunt cunoscute din timpuri stravechi.”

DUMITRU, C. – Calirea organismului, Editura SPORT – TURISM, Bucuresti 1980

Si acum STRIG: ” Nu este in regula ce se intampla cu copiii nostri!!!! Capacitatea marii majoritati de a se adaptata la schimbari ale vremii, la temperaturi mai scazute sau mai ridicate, la efort fizic ….de orice natura (sport, munca) este din ce in ce mai scazuta iar in unele cazuri aproape inexistenta.”

Vinovatii suntem NOI, parintii care spunem:

  • “Nu iesi azi afara ca este prea cald!”
  • “Imbraca-te gros sa nu racest!”
  • “Nu alerga ca o sa transpiri!”
  • “Nu te murdari!”
  • “Astazi nu mergi la antrenament ca este prea cald!”
  • “Hai sa mergem in hotel, nu vezi ce frig e pe partie!”
  • “Nu merge anul acesta in tabara, este prea mic”
  • “Domn’ profesor sa aveti grija sa nu transpire azi la antrenament!”

Frazele de mai sus imi ajung in mod constant la urechi. Aceasta grija, acest protectionism exagerat nu face decat sa strice si in cele din urma mai devreme sau mai tarziu sa aduca exact contrarul: aparitia bolilor, imbolnaviri dese si repetate pe fondul unui organism slabit. Acest glob de cristal in care unii dintre noi incerca sa isi creasca copiii este foarte fragil iar in momentul in care se sparge produce daune, din pacate unele dintre ele nereparabile. De la prieteni medici aflu cu stupoare ca incidenta bolilor cardiace si a diabetului au un prag de varsta foarte scazut deja, de obezitate sa nu mai vorbim.

Parte din copiii care vin la antrenamentele de tenis sau participa la activitatile din taberele pe care le organizam dau semne ca se adapteaza foarte greu la temperaturile de afara, si asta in conditiile acestei veri in care pana aproape de sfarsitul lunii iulie temperaturile au trecut rareori peste 32⁰ Celsius. Ma intreb ce se va intampla daca vara viitoare vor fi temperaturi constant peste 30⁰ Celsius? O sa ii inchideti in casa, si le dati drumul in toamna?

Amintiti-va de copilaria vostra, de cat de mult timp petreceati afara in natura, in curtea blocului, la tara la bunici, la mare sau la munte si comparati va rog timpul acesta cu timpul pe care il petrec copiii vostri afara din case. Normalitatea este cea din copilaria noastra, nu cea de acum. Eu nu tin minte o zi in care sa imi fi spus ai mei: “Astazi nu iesi din casa este prea cald…sau prea frig!” Tin minte ca imi spuneau sa beau apa…sa imi pun o sapca pe cap sau sa ma imbrac bine, sa nu uit fularul.

Organismul este facut sa se adapteze la toate acestea mai ales daca este ajutat, corpul uman este costruit pentru miscare si functioneaza mai bine din toate punctele de vedere daca se misca. Nu le rapiti copiilor vostri ocazia de a fi sanatosi. Eliberati-i si lasati-i sa creasca si sa se dezvolte sanatosi.

Cand am inceput sa scriu nu stiam ce titlu sa pun. Acum stiu. Acesta este un STRIGAT PENTRU PARINTI… poate il aude cineva. Haideti sa ne trezim, sa traim si sa ne educam copiii in concordanta cu ceea ce se intampla in secolul acesta, cu ceea ce  se intampla in lumea civilizata.

Si acum fug pentru ca am niste copii cu care joc tenis. Lor nu le este cald….se joaca….Si ma duc si cu bicicleta.