Deja o multime dintre prieteni se vad deja pe partie, in vacanta la ski in Austria. Multi dintre noi au facut rezevari pentru concediu, altii sunt in febra cautarilor pentru a gasi o locatie cat mai buna. Dar oare sunteti pregatiti pentru asta?

Experienta acumulata in anii de cand organizez tabere de ski si vacante la ski imi spune ca multi dintre voi nu sunt. Skiul sau snowboardul sunt sporturi care implica forta, rezistenta, echilibru si coordonare. A te arunca pe partie fara a incerca anterior sa le dezvolti treptat prin introducerea in programul tau de pregatire fizica a unor elemente specifice, inseamna o acomodare mai greoaie cu skiurile, zapada si alunecarea (pe care multi dintre voi probabil au simtit-o deja) si poate o aparitie mult mai rapida a oboselii pe parcursul unei vacante la ski. Pe langa cei care se incadreaza in categoria de mai sus mai sunt si cei ce pleaca la ski si fac o trecere radicala de la “SEDENTAR” la  “BODE MILLER”. Acestia sunt din punctul meu de vedere inconstienti.  Se supun unor riscuri foarte mari datorate lipsei de pregatire, ea fiind una dintre cauzele principale ce duce de cele mai multe ori la  accidentari grave.keep-calm-and-do-more-squats-863058

Este greu sa fii activ din punct de vedere fizic doar o saptamana pe an si sa reusesti sa te bucuri din plin de vacanta ta la ski. Din pacate aceasta situatie am inceput sa o intalnesc din ce in ce mai des si, si mai trist este ca am inceput sa o intalnesc si in randul copiilor care vin in taberele de ski pe care le organizam. Este o diferenta de la cer la pamant intre cei care sunt activi pe tot parcursul anului, practicand diverse sporturi, si cei cei vin direct in tabara si care “nu au avut timp” pe parcursul unui intreg an sa faca absolut nimic.  Se poate observa fara un efort prea mare o diferenta intre cei care sunt la acelasi nivel din punct de vedere tehnic dar au un grad diferit al pregatirii fizice, primilor fiindu-le mai usor sa progreseze.

O pregatire speciala a celor mai solicitate calitati  pentru ski presupune o combinatie intre dezvoltarea fortei – puterii prin antrenamentele cu greutati si imbunatatirea rezistentei cardiovasculare, la care se adauga bineinteles elementele de echilibru si stabilitate.

Cel mai simplu mod de a incepe sa te pregatesti pentru ski este de a adauga programului tau regulat cateva exercitii noi. De exemplu sa te “asezi” cu picioarele flexate la 90 si spatele rezemat de un perete si sa fixezi aceasta pozitie pentru cateva zeci de secunde sau poate chiar minute te va ajuta sa iti dezvolti forta in regim izometric, absolut necesara mentinerii acelei pozitii joase din timpul alunecarii. Genoflexiunile sau fandarile efectuate liber sau cu o bara cu greutati contribuie deasemenea la dezvoltarea fortei la nivelul trenului inferior. Dezvoltarea fortei abdominale va aduce un plus de stabilitate in zona centrala a corpului si o imbunatatire prin aceasta a echilibrului intregului corp. Exercitiile pliometrice, gen sarituri stanga – dreapta pe doua picioare sau pe un picior,  pe langa plusul de putere pe care il aduc contribuie si la dezvoltarea agilitatii, fiind foarte aproape de ce se intampla in realitate pe partie.

O metoda foarte buna pentru a face un antrenament specific pentru ski este antrenamentul in circuit, o metoda care presupune o trecere rapida de la un exercitiu la altul beneficiind de scurte pauze. Va puteti stabili 4, 6, 8 sau chiar 12 statii (pentru cei mai pregatiti) si un timp de lucru alternat cu pauze de 30 sec / 30 sec.

Si inca un lucru: Nu asteptati pana vedeti alb afara … pentru ca nici macar Dumnezeu nu a facut lumea de pe o zi pe alta!!!