Nevoia modelelor pozitive pare sa fie din ce in ce mai acuta in vremurile pe care le traim, iar modelul parintilor, al familiei este decisiv mai ales la varste fragede.

Parintii “in forma” cresc copii “in forma”  sau altfel spus copii care cresc in familii in care  parintii sunt activi din punct de vedere fizic au sanse mult mai mari sa fie activi decat cei care cresc in familii sedentare. Faptul ca in programul zilnic foarte aglomerat al unui adult e greu de introdus o rutina cu privire la miscare, nu este un lucru de neglijat. Foarte multi dintre noi isi impart viata cotidiana intre munca si problemele casei, nelasand loc pentru nimic altceva, nestiind sa se opreasca pentru a-si lasa timp pentru ei efectiv,  pentru pasiuni, pentru lucruri care le plac.

Ma uit la cei mici ai mei cum abia asteapta sa faca ceva … orice, impreuna cu mine. David la aproape 6 ani, daca ar fi dupa el, nu ar rata nici o tabara, nici o iesire la munte sau in natura, sa nu mai vorbim de cele la ski sau de antrenamentele de volei, iar Sara la cei 2 ani ai ei de cate ori ma vede ca imi fac inviorarea sau stau cu cate o minge in mana (pentru ca asa e la noi acasa…cu mingi si alte cele) bineinteles ca vrea si ea sa participe… sa se joace de fapt. Aici este de fapt cheia reusitei in ai atrage catre miscare, in ai creste activi si sanatosi. Profitati de dorinta lor de joaca, de dorinta lor de a fi in permanenta in preajma voastra si de a copia lucrurile pe care le faceti, acceptati-i si canalizati-i prin activitatile, pasiunile voastre catre miscare.

Este ingrat si oricum dificil de realizat sa ii ceri copilului tau sa faca sport sa iasa din casa sa se joace in conditiile in care tu parinte esti supraponderal, te intalnesti cu mersul pe jos doar de la iesirea din casa si pana la portiera masinii, nu faci niciodata sport “pentru ca tu nu ai timp” iar in natura Doamne fereste “ca e frig si umezeala”. Copiii care provin din familii de genul acesta se vor regasi din pacate intr-un procent destul de mare in randul viitorilor adulti sedentari, adulti cu un predispozitie mare la diverse boli pe care le genereaza aceasta boala in sine: SEDENTARISMUL

Dati-le o sansa celor mici la sanatate, la o viata lunga si activa, acceptandu-i langa voi cat mai mult, oferindu-le un model pozitiv din punct de vedere al miscarii. Scoateti-i in natura, Jucati-va cu mingea, trimiteti-i in tabere, excursii, fiti voi din nou copii. Iar pentru voi, adulti, parinti, introduceti in programul vostru saptamanal macar de cateva ori sportul, miscarea, pentru ca EI, cei mici vor creste vazandu-va pe voi cei mari facand asta si isi vor dori sa fie ca VOI, va vor copia obiceiurile sanatoase, pasiunile.

Va doriti copii “IN FORMA”? Fiti voi insiva “IN FORMA” si veti creste niste viitori adulti sanatosi. Parintii “IN Forma” cresc copii “IN forma! – asta e sigur.